Marttilan kuiduttaminen

Nyt meidän katu on sitten kuidutettu. Tein ensimmäisen kuitutilauksen Elisalle muistaakseni vuonna 2008. Vastaus tuli muutaman viikon päästä ja kommentti oli lähinnä että alueella ei ole kuituyhteyden vaatimaan valmiuskuitua. Eikä sellaista ole mitään suunnitelmaa edes tehdä. Kirjoitin aiheesta Liikenne– ja viestintäministeriöön (LVM). Ihmettelin miksi kerrostaloihin saattaa tulla 2-3 operaattorin kuidut mutta omakotitaloaluetta ei  kuiduteta. Sain liikenne ja viestintä ministeriöltä ihan hyvät ja kannustavat kommentit, mutta eivät hekään voi operaattoria pakottaa. Olin yhteydessä myös DNA:n ja Soneraan, mutta molemmat totesivat, että on Elisan aluetta ? (ovatko operaattorit sopineet jonkin aluejaon keskenään).

2009 alettiin restauroimaan Marttilassa Helsingin energian toimesta sähkö liittymiä, jotka oli rakennettu perinteisesti puisten tolppien varaan. Elisa oli käyttänyt samoja tolppia vuokraten niitä Helsingin energialta.  Elisa oli siis pakotettu restauroimaan myös oman infrastruktuurinsa. Hämmästyksekseni huomasin, että Elisa teki restauroinnin käyttäen perinteistä kuparikaapelia. Olin taas yhteydessä Elisaan he sanoita, että kylällä ei ”todennäköisesti” ole kysyntää / halukkuutta kuituun. ”Koko kylähän on täynnä mummoja”. Elisa myös vetosi siihen, että yhteydet (kuparissa) pitää irtisanoa 6kk ennakkoon, joten prosessia ei enää keretä aloittaa kadulla, jota jo restauroitiin. Onneksi ei ollut katu, jolla asun. Kommentti herätti vähän toiveita. Kupari kaapelit asennetaan asukkaalle ilmaiseksi, mutta kuidun vakiohinta oli 1850 €. Olin lukenut, että monelle verkon restaurointialueelle operaattorit ovat vieneet kuidun alennettuun hinta.

Kuvassa jakokaapin asennus vielä kesken (2010)

Tämä kun on Viestitien asennusten aikaa 2011. Oikealla on sähköpuolen jakokaappi. Johtimet menevät keltaisiin (sähkö) suojaputkiin. Vasemmalla on puhelinjohtojen jakokaappi.

Kuva kuparijohtimien jakokaappi (2011)

Kuva Korsutien jakaapista.

Vamis jakokaappi

Vääntäminen jatkuu…

Uudistin kuitutilauksen ja vein asian Länsi- Helsingin omakotiyhdistyksen kokoukseen kokoukseen. Saimmekin poliittisesti korrektin vastauksen, mutta ei tässäkään kuitua luvattu. Omakotiyhdistyksen jäsenet eivät myöskään oikein ymmärtäneet kuidun merkitystä. Suunnilleen puolet ei ollut kiinnostunut. 1/4 olisi ottanut ja 1/4 olisi ottanut jos hinta olisi ollut riittävän edullinen. Kirjoitin myös valtakunnallisen yhdistyksen hallituksessa oleville henkilöille. Toivoin että yhdistys laatisi julkilausuman ja alkaisi ajaa tasa arvoa myös omakotialojen kuiduttamisessa. Kaupungissa kerrostaloon saattaa mennä usean operaattorin kuidut, mutta omakotitaloaluille ei yhtään. Suomessa on myös hyvin erilaisia käytäntöjä alueellisesti. Jossakin kuidun voi saada liittymällä kuituosuuskuntaan 100-200 € kuluilla. Joillakin aluilla puhelinyhdistykset (lähinnä Finnet ryhmään kuuluvat) ovat aktiivisesti asentaneet kuitua. Lähinnä tuntuu, että juuri valtakunnalliset operaattorit Elisa, Sonera ja DNA ovat olleet nihkeimpiä kuiduin suhteen muihin, kun kerrostaloihin. Vaikka ajatusta julkilausumasta ei täysin tyrmätty tuntui, että yhdistyksessä ei ollut henkilöitä, jotka olisivat ymmärtäneet kuidun hyötyjä. Monet yhdistyksen päättäjät näkivät kuidun jotenkin luksustuotteena, joka vain tuo ei toivottuja kuluja omakotitalouksille. Ehkä ongelma oli, että yhdistyksen päättäjissä ei ollut tietoliikenne ja IT- alan asiantuntemusta. Yhdistys ajaa omakotiasujan kannalta monia tärkeitä asioita aina verotuksesta energia ratkaisuihin. Jostain syystä kiinteistöautomaatio (=älykäs talo) ja omakotiasujan tietoliikenne ratkaisut, jotka ovat älykkään talon ytimessä ovat yhdistykseltä lähes täysin unohtuneet.

Elisan vastaus Länsi- Helsingin omakotiyhdistyksen kokoukseen.

Kommentit ovat poliittisesti korrektia, mutta tosiasia on että kuparin kapasiteetti ei todellakaan riitä pitkälle tulevaisuuteen kuten kirjeessä väitetään. Teoriassa 100 M voitaisiin tuoda vielä kuparia pitkin, mutta tämä vaatisi VDSL- aktiivilaitteiden tuomisen kylälle, koska 2 km matka keskukseen on liian pitkä VDSL- yhteydelle. Minne aktiivilaitteet sijoitettaisiin, koska kylmiin kytkentäkaappeihin niitä ei voi sijoittaa. Tilanne on tältä osin muuttunut VDSL- päätteet voisi todellakin tuoda asuinkaduille tuomalla VDLS- keskitin artikkelin alussa valokuvassa olevaan jakokaappiin. Tämä toki vaatisi kuidun tuomisen jakokaappiin, mutta mahdollistaisi 50-100M yhteyden kuparin yli kadun taloille. Esimerkiksi Ericssonilla on tällainen malli EDA 1200

Ei tästä kovin varma olo tullut. Aloin selvittää mitä vaihtoehtoja olisi tuoda nopeampi yhteys kotiin kun 24/3 (joka käytännössä on 12/2). G.bond- tekniikalla olisi päässyt ehkä 24/4 (siis oikea tehollinen nopeus). Lähes tupla hinnalla, mutta siitä nopeamman yhteyden saaminen olisikin ollut sitten lähes mahdotonta. VDSL- tai vastaavat tekniikat olisivat pois laskuista, koska kuparin pituus lähimpään keskukseen on yli 2 km.

Keskustelin myös yhden kaverin kanssa, jolla oli yhteyksiä Elisaan. Hän oli myös samaa mieltä, että kuidun saaminen on epätodennäköistä, koska ihmiset eivät osaa kaivata / vaatia vielä kuitua. Tänä päivänä ei ole edes vielä palveluita, jotka vaatisivat toimiakseen yli 8megan nopeuden. Myös Elisan intresseissä on saada kupari verkkoa käytettyä vielä muutama vuosi. Ehkä ajatuksissa operaattoreilla on toive, että osa kuitu toiveita tulee täytettyä langattomilla tekniikoilla. Itse en siihen usko. Todennäköisesti langaton tulee jatkossa olemaan täydentävä palvelu ja täysmittainen Internetin hyödyntäminen tulee vaatimaan kuidun.

Yllättävä käänne

Olin jo lähes unohtanut koko episodin ja uskoin, että kuitua ei tule ainakaan muutamaan vuoteen. Suunnittelin muita ratkaisuja joiden avulla kuparista saisi vähän enemmän potkua. Elisalta tulikin vahvistuskirje yli kaksi vuotta vanhaan talokuitu- tilaukseeni!  Kirjeessä kerrottiin että kuitu toimitetaan 15.8.2011 hintaan 900€. Tästähän kuidun tuominen myöhästyi (tämä oli tosin Helsingin energiasta ja/tai urakoitsijoista johtuva viivästys) siten, että valmis ja toimiva kuitu yhteys oli käytettävissä vasta 1.12.2011.

Vahvistus Elisalta

Ilmoitus Elisalta

Oheinen kirje oli ainoa viesti Elisalta jossa oli jotain tietoa kuituliittymästä. Itse en saanut kirjettä olenkaan (tämä kappale on naapurin) vaan ainoastaan lyhyen vahvistuksen tuotteen tilauksesta. Tilauksen tein Saunalahden www- sivuilla. http://saunalahti.fi/omakotitalo/

Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla kuvaa.

Kuvat on otettu puhelimen kameralla. Sen vuoksi laatu on  huono. Olen kirjoittanut tuonne väleihin punaisella muutaman kommentin lupausten pitämisestä ja muista tapahtumista jotka liittyvät kirjeessä oleviin tietoihin.

Rakentaminen

Rakentaminen alkoi 20.9.2011. Tietenkin seurasin sitä, kun pikku poika jonka lelua rakennetaan silmien edessä 🙂

Kaapelit kaivetaan jalkakäytävän alle

Rakennustyyli oli aika mielenkiintoinen. Ensin kaivettiin n. 6-12 metriä auki. Nykyiset johdot järjesteltiin. Kaivannon pohjalle n. 1-1,5 metrin syvyyteen laitettiin sähköjä varten 5-7 keltaista putkea ja puhelin / kuitua varten yksi punainen putki. Tämän jälkeen tehty pätkä peitettiin ja tiivistettiin jyrällä. Mitään liitäntöjä taloille tai puhelinpylväille ei tässä vaiheessa tehty.

Liittymäputket talolle

Valopylväille ja talo liittymille kaivettiin sitten myöhemmin kuopat tarvittaviin kohtiin putkien päälle. Mitään liitäntäkaivoja ei käytetty, mitä olen ulkomailla nähnyt myös sivukaduilla.  Tarvittaviin putkiin tehtiin reiät ja niistä pujotettiin aina kyseisessä kohdassa tarvittava kaapeli. Hiekan valuminen putkiin estettiin muovi levyillä, jotka asetettiin putkien reikien päälle ja tämän jälkeen heitettiin hiekkaa päälle. Ilmeisesti tätä pidetään taloudellisesti järkevänä, koska noita liitoksia on tarvetta hyvin harvoin muuttaa.

Kannattaako kuidun ottaa nyt vai myöhemmin ?

Jos ei nyt kuitua ottaisi, niin myöhemmin tilatessa joutuu kaivamaan talon kohdalta ainakin tämän liityntä kaivannon auki ja asfaltoimaan kohdan uudelleen. Jos liittymä maksaa restauroinnin aikana sen 900 €, niin jälkiasennus maksaa 1850€ + kadun aukaisi (voi maksaa yli 1000€, kun huomioidaan kaivaminen + asfaltointi). Tämä lisäksi pitää kaivaa ja putkittaa reitti pihan alueelta. Lopuksi tarvitaan vielä läpivienti seinään. Näistä kaikista voi tulla lisähintaa jopa 2000 €. Olisi ollut aika hullua jättää tarjous nyt ottamatta, kun kuluja tulee vain 950 € . (Helen kaivoi ja putkitti tontin alueen ”ilmaiseksi”) kun myöhemmin tehtynä kuluja voi tulla 1850 (liittymän+asennus+päätelaite) + 2000 (putket, asfaltointi ja kaivaminen)= 3850 €. Hinnat ovat toki aika hatusta vedettyjä, mutta varmasti suuntaa antavia, koska ne riippuvat siitä miten paljon voi / haluaa tehdä itse. Kotitalousvähennystä sai 270 € tuosta 900€ summasta. Tästä tuli Saunalahdelta erillinen kirje helmikuussa 2012.

Putkien kaivaminen pihalle alkaa

Kuvassa kaivaminen on juuri alkamassa. Työmiehet mallaavat putkien reittiä kadulta uudet mittakeskuksen alle.

Päätettiin, että vedetään kuitenkin tien kautta, koska muuten nurmikko olisi kärsinyt melkoisesti. Pikku kaivurin ja kolmen miehen tiimiltä hommaan meni ”tehollista” työaikaa vajaan tunnin verran. Sitten jäätiinkin odottamaan sähkö ja kuitu asentajia.

Sähköjohdon tuonti

Putkiin pujotettiin samalla sekä sähköjohdot, että kuidut. Johtojen veto meni yllättävän nopeasti kahden miehen porulta. Apuna käytettiin autoa, jossa oli kela teline + moottorilla varastuttu kaapelin veto/työntö- laite. Kun kaapelit oli asennettu alettiin heti peittää liitäntä kaivantoja sekä asfaltointi- työt.

Kuidun tuonti

Sähkömies toi kuidun sisään sähköpääkeskukseen samalla, kun sähkön pääsyöttölinjan. Kuitu jätettiin kiepille uuden ryhmäkeskuksen IT- osaan.

”Tekninen” tila

Koska rintamamiestaloissa ei yleensä ole ns. teknistä tilaa. Hankimme sähköpääkeskuskaapin, jossa on _riittävästi_ tilaa moduuleille (105 kpl), joista täytettiin n. 40 kp. Kaapin alaosassa on tilaa verkon aktiivilaitteille mm. kuitupääte, kaapeli TV- muunnin ja verkkokytkimelle.

Vanha keskus

Vanhan keskuksen takaa paljastui oikein mukavat asbestilevyt joiden purkaminen toi hankkeeseen taas lisää kuluja ja haasteita. Näitä käytettiin sähkömiehen mukaan lähes kaikissa 50-70 luvun sähköpääkeskusten taustoissa.

Uusi keskus

Uusi keskus on huomattavasti siistimmän näköinen. Siinä on myös ovi joka peittää keskuksen kokonaan. Alla on IT- kaappi osa johon myöhemmin asennettiin kuitupääte.

Sähkön ”yliheitto”

Sähkön kytkemissä oli omat haasteensa. Normaalissa tilanteessa maakaapeli olisi kytketty seinällä olevaan vanhaan sähköjen sisäänvientiin. Minä en tätä kuitenkaan halunnut, koska a) vanha keskus oli vanha ja liian pieni b) minulla ei ollut järkevää paikkaa kuitupäätteelle samassa paikassa, josta sähköt tuotaisiin sisään. Siksi päätin hankkia edellä mainitun yhdistelmäkeskuksen. Valmistajan tiedot: Ryhmäkeskuksen valmistaja

Vanha ja uusi keskus yhdistettiin (3x16A syöttö) ja suurin osa lähdöistä siirrettiin uuteen keskukseen. Kun sähköt liitetään uuden keskuksen syöttöön, niin yhteys vanhaan keskukseen voidaan katkaista ja viimeiset lähdöt voidaan purkaa vanhasta keskuksesta. Tämä ei mennyt suunnitelman mukaan koska Helsingin Energia oli niin joustamaton, että vanha mittari piti ensin purkaa ja sitten vanha sähkömittari siirrettiin uuteen mittakeskukseen. Tämän jälkeen Helsingin Energian urakoitsija suostui vasta tuomaan / vaihtamaan mittarin. Tästä seurasi 3-4 tuntia turhaa työtä, mutta eihän tällä ole väliä, kun asiakas maksaa. Mitään kätevää ja aikaa säästävää yliheittoa ei voinut tehdä. Toinen ”kukkanen” oli, että minun piti allekirjoittaa uusi sähkösopimus. Vaikka tästä ei mitään kuluja tullut, niin energialaitos halusi päivittää sopimuksen, kun minulle tuli uusi mittakeskus ja mittari. Vanhassa sopimuksessa energia laitos vastaa linjasta seinään asti. Kun taas uudessa mallissa tontin osuudella oleva kaapeli on asiakkaan vastuulla. Tilanne on vain siitä huvittava, että kadulla kaikilla muilla on vanha sopimus, koska mittaria/keskusta ei uusittu. Myös mittarin kanssa oli huvittava yksityiskohta. Mittari ei ole etäluettava vaikka on uusi !! Miksi näin vaikka puoleen Helsingin kiinteistöistä on jo vaihdettu etäluettava. Mitä järkeä on vuoden sisällä taas vaihtaa mittaria etäluettavaan ? Energia laitos ei vastannut tähän kysymykseen, mutta väliäkös tuolla kun asiakas taas maksaa. 

Kuidun hitsaamista

Marraskuun lopulla hitsattiin kuitua Mottitiellä kahdessa kohdassa. Toinen oli tavanomainen jakokaappi ja…

Kuidun hitsaaminen

toinen alemmassa kuvassa oleva ”murkula”, jossa runkoyhteys tuodaan kaapilta ja jaetaan talojen liittymä johtoihin. Tämä jatkosrasia jätettiin maan alle. Muutosten tekeminen tuohon ”murkukaan” on kyllä sitten aika hankalaa, kun se pitää kaivaa sitä varten aina maasta ylös. Itse kuitujen yhteen hitsaaminen tuntui olevan aika työläs operaatio, koska siihen meni yhdeltä mieheltä varmasti yli kahdeksan tuntia.

Kuidun jatkosrasia

Kuitupääte

Kuitupääte asennettiin 1.12.2012. Hommassa meni ehkä 1,5 tuntia. Pääte oli Inteno FG101. Kritisoin valintaa siinä mielessä että on jo valmiiksi ”vanhaa” tekniikkaa, koska sen huippunopeus on 100M. Minusta uusiin kohteisiin pitäisi valita laite joka kykenee 1G nopeuksiin (esimerkiksi Intenon XG6746.), jotta päätelaitetta ei tarvitse tulevina vuosina heti uusia. Lisäksi Wlan on mallia  54Mbps (802.11g) joka on siis vain puolet laitteen maksinopeudesta. Kun huomioi, että tehollinen nopeus on yleensä alle puolet ”luvatusta”, niin tuolla Wlanilla pääsee vähän yli 20M nopeuteen, joka alle 1/4 linjan nopeudesta !

Itse käyttöönotto oli suoraviivainen. Purkki oli ilmeisesti sillatussa tilassa ja jakoi suoraan netin virallisia IP- osoitteita. Purkin mukana tuli tarra jossa SSID- tunnus sekä salasana Wlan- salaukselle. Intenon hallinta liittymään en päässyt vaikka asetin koneeseen manuaalisesti IP- osoitteen luokasta 192.168.1.x / Intenon hallinta IP olisi ollut 192.168.1.1. Siinä mielessä ja ihmetyttämään että miten vaihdan vaikka SSID- tunnusta ? Kaipaisin myös kiinteitä IP:tä mutta niitä ei taida Saunalahden talokuituun saada. Tähän mietin nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja, joista kerron myöhemmin.

Inteko kuitupääte

Liittymän ominaisuudet

Alussa liittymään on kytketty Elisan 100/10 yhteys sekä kaapeli TV. Olisin halunnut ottaa myös VOIP:n käyttöön (johon oli liitännät Intenossa), mutta Elisa + Saunalahti lopettivat lähes samaan aikaan VOIP- palvelunsa

Mitä Elisa/Saunalahti olisi voinut tehdä toisin

Olen myös tämän ”projektin” tiimoilta miettinyt miten operaattorin olisi kannattanut toimia. Tässä muutamia ideoita.

a) Markkinoida > Tehdä ainakin esite kuidun hyödyistä ja jakaa se alueen kaikkiin taloihin
b) Verkkosuunnittelija ja/tai operaattorin edustaja olisi voinut kiertää talolta talolle ja kertoa kuidusta, eri mahdollisuuksista ja liittymän ominaisuuksista
c) Tiedottaa huomattavasti paremmin etenemisestä ja myöhästymisten syistä yms.

Apuja kuidun saamiseksi

Ensimmäinen konsti on tehdä lista ja käydä ovelta ovelle kysymässä kiinnostusta kuituun. Jos kiinnostusta kertyy riittävästi tämän listan voi sitten toimittaa operaattoreille. Tämä saattaa lisätä operaattorin kiinnostusta kuidun rakentamiseen. Jos on aktiivisuutta ja riittävästi halukkaita, niin kannattaa laittaa pystyyn osuuskunta !!

http://www.olka.fi/

Liikenne ja viestintäministeriön kuitu- mainos

Varsin tuo lehmien lypsyrobotti on tärkeä kun asuun näin Helsingin esikaupungissa 🙂

Liikenne ja viestintäministeriön perustelua kuidulle

Tarjonta

Isoista operaattoreita vain Sonera tuntuu olevan tällä hetkellä aktiivinen kuidun tarjoaja. Ainakin jos katsoo markkinointi ponnistuksia. Seka Elisan/Saunalahden, että DNA:n suunnalla on aika hiljaista.

http://www.sonera.fi/nettiyhteydet/laajakaistat/oletko+onnenpekka?cmpid=1095

Toki muiltakin operaattoreilta löytyy aiheesta jotain:

Elisa: http://www.elisa.fi/kiinteistoille/
Saunalahti taloyhtiölle:  http://saunalahti.fi/internet/huoneistokaista/ominaisuudet.php  ja Omakotitaloille: http://saunalahti.fi/omakotitalo/
DNA: https://www2.dna.fi/rakentajille
Finnetillä on hyvin kirjava valikoima kuitutarjontaa, mutta tämä riippuu hyvin paljon minkä Finnet- operaattorin alueella sattuu asumaan. Tässä esimerkki aktiivisesta Finnet operaattorista. http://www.omakuitu.fi/

Omakotiliitto

On aktivoitunut tänä vuonna (2013) aiheesta. Liitto on tekemässä Liikenne- ja viestintäministeriön kanssa opasta, jossa on ohjetta millä keinoilla voi saada kuidun omalla asuinalueelleen. Vaihtoehdot ovat joko painostaa operaattoria (kerätä nimilistä) tai perustaa kuituosuuskunta. Oppaaseen tulee ohjeita ja esimerkkejä miten kilpailuttaa eri tahoja sekä miten kuituosuuskunta kannattaa organisoida. Tästä laitan tietoja enemmän, kun opas valmistuu. Näillä näkymin tämä tapahtuu syksyllä 2013.

http://www.omakotiliitto.fi/

Liikenne- ja Viestintäministeriö

Sivu 17 on käsitelty Pitäjänmäen / Marttilan tilannetta. Samassa yhteydessä on viittaus Omakotiliiton hankkeisiin.

Lainaus: ”Esimerkkitapaus helsingin Pitäjänmäestä kertoo juuri tästä
ongelmasta. Operaattori uusi pientaloalueella kulkevia
vanhoja kuparikaapeleita. Alueen laajakaista-asioihin
perehtynyt omakotiasukas kummasteli, miksi vanhoja
kaapeleita ei korvata saman tien uusilla, jo nyt 100
megan nopeuksiin yltävillä valokuitukaapeleilla.
vastaavia esimerkkejä löytyy varmasti muistakin kaupungeista.

Operaattoreilla ei aina ole kannustetta rakentaa
pientaloalueille uusimpia ja nopeimpia yhteyksiä, sillä
näitä alueita voi olla haastavaa saada riittävästi tilaajia
esimerkiksi kerrostaloalueisiin verrattuna.
Kerrostalossasaavuttaa saman tien kymmeniä ihmisiä, omakotitalossa
vain muutamia, vastaa viestintämarkkinat-yksikön päällikkö
Olli-Pekkarantala liikenne- ja viestintäministeriöstä. ”

http://www.lvm.fi/c/document_library/get_file?folderId=2497096&name=DLFE-19718.pdf&title=Kide-raportti_2013

Uusia ja keveitä kuidun veto menetelmiä tulee Suomeen

Onneksi myös Suomessa aletaan ottaa käyttöön uusia menetelmiä kuten Matala-asennusmenetelmä, joka säästää aikaa ja ympäristöä, sillä satoja metrejä telekaapeleita voidaan asentaa parissa päivässä. Tässä menetelmässä katuun sahataan 30-40 cm ura johon laitetaan valokuitukaapeli. Menetelmää on käytetty Ruotsissa jo pidemmän ajan. Jostain syystä Suomessa on oltu konservatiivisia ja kuviteltu, että routa rikkoo kaapeli.

Linkki Helsingin Sanomissa olleeseen juttuun aiheesta:  Matala asentaminen

Käänteet syksyllä 2013

Omakotialueet ovat jäämässä väliinputoajiksi laajakaistakehityksessä. Operaattorit vetävät mielellään valokuitua kaupunkikeskustoihin, joissa asiakkaita on paljon. Syrjäseuduilla rakentamiseen saa julkista tukea. Viestintäministeri Pia Viitanen esittää pohdittaviksi osuuskuntien perustamisesta puutteeseen.

Linkki juttuun: Osuuskunnat

Advertisement
Kategoria(t): Tietoliikenne. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

14 vastausta artikkeliin: Marttilan kuiduttaminen

 1. Matti Pakkanen sanoo:

  Voi voi, luuletko sinä että operaattoria kiinnostaa sinun valitus, ei todellakaan, money talks dymmy

 2. Matti Pakkanen sanoo:

  kukaan, ei kukaan operaattori tee investointia joka ei tuo rahaa himaan. Kaikki te maalla asuvat ”tulkaa kotiin” periferiaan ei koskaan tule 100Mbps. Tontuillle tiedoksi että Mbps ja megatvu / sek. on ihan eri asia,

 3. Matti Pakkanen sanoo:

  minua ärsyttää tämä kotilaajakaistojen nopeusvimma, jos asut periferiassa niin hyväksy 2 Mbit/s jos haluat 200Mbit/sek tule kaupunkiin tollo. Ketään ei kiinnosta tarjota teille mitään muuta, 20v, kokemus alalta.

  • Matti Poutanen sanoo:

   Toi ”periferiassa asuminen”… Kuvista ja tilauslomakkeista päätellen kirjoittajan ”periferia” sijaitsee Helsingissä, alueella, joka on ”lähes” kantakaupunkia. Sellainen vähän ”parempi pientaloalue” 10 minuutin automatkan päässä Rautatieasemalta.

   Aikä pöljiä nuo sinun ”viisautesi” 20v kokemuksella….

  • Hannu Hakamaa sanoo:

   Höpöhöpö, parempi vissiin vaihtaa alaa… kuituhankkeita on maaseudulla käynnissä kymmeniä, ja useita on jo valmistunutkin. Google käyntiin niin pääset työssäsi ajantasalle ja pystyt tarjoamaan työnantajallesi palkkasi eteen edes jotain… koita vaikka hakusanoilla ”valokuitu virrat kurjenkylä”

 4. tuokki sanoo:

  Matti > Olet kyllä oikeassa. Nykyään kun Elisa on Oyj, niin foku on vähän muu kun niinä ”hyvinä” ? aikoina kun Elisa oli HPY ja tarkoitus oli palvellla mahdollisimman hyvin osakkaita. Onneksi ruljanssista tuli kuitenkin sellainen olo, että sitkeällä vääntämiselläni oli kuitenkin vaikutus siihen, että kuitu tuli. Ymmärrän sen, että vanhaille alueille ei välttämättä ole kiinnostus jos on olemassa vanhat kuparijohdot (jo laitettu maahan vuosia sitten). Kuitenkin jos korvataan pylväissä kulkevat johtimet ja laitetaan uudet maakaapeleina. On minusta idioottimaista nykyään laittaa kupariset puhelinjohdot. Suurin osa projektin hinnasta tulee kaivamisen ja asfaltoinnin kustannuksista. Kaapelin hinta ero on kuidun ja kuparikaapelin välillä mitätön. Jos ei vielä haluta kuitua kytkeä tai katsotaan, että sitä ei vielä tarvita, niin miksi ei laiteta ”kylmiä” kuituja valmiiksi kuopan pohjalle. Nämä oli sitten helppo myöhemmin ottaa käyttöön. Tai käytettäisiin vaikka kaapelia, jossa on ydistettynä sekä kupari, että kuitu.

 5. Milla sanoo:

  Ootte tekemässä kattoremonttia, Saanko kysyä minkä hintainen, kun itsellä olisi sama edessä?

  • tuokki sanoo:

   Oletko kylältä ? Käy juttelemassa niin kerroin hinnoista. Naapurilla tehtiin vain katteen vaihto, mutta meillä oli laajempi remppa. Myös kattotuolit menivät vaihtoon.

 6. 8mato sanoo:

  Mites tuo intenon päätelaite? Tuntuu olevan aika nuhanen, hankin jatkoksi tuommoisen buffalo wbmr-hp-g300h laitteen eikä sekään oikein halua toimia sillatussa että routed modessa.

 7. tuokki sanoo:

  Inteno FG101 on todella aika vanha päätelaite. Ihmettelin miksi Elisa/Saunalahti on valinnut tuon. Motiivi lienee edullinen hinta vaikka pari kymppiä kalliimmalla olisi saanut huomattavasti ripeämmän purkin (vaikka Inteno XG6746). Olen itse ratkaissut homman siten, että en käytän Intenon Wlan ominaisuutta (se lienee hitain ominaisuus laitteessa). Koska Inteno ei ola NAT- moodissa siitä menee läpi melkein se 100M. NAT:i purkista ei saa päälle, koska Elisa ei päästä asiakkaita purkin hallintapaneeliin. Suosittelen että purkiin liittää suoraan jonkin riittävän nopean reitittimen / Wlan tukiaseman, jossa hoituu seka NAT, että palomuuri toiminnot. Jotta 100M menee läpi kyseinen laite pitää olla sellainen 100+ € hintainen jossa on Giga nopeuksiset Ethernet portit. 100M Ethernet porttisissa ei oikeasti riitä potku 100M nopeuteen. Wlan on hyvä olla N- luokkainen (2,5 ja 5 Ghz- taajuuksilla). Toinen vaihtoehto on tehdä itse palomuuri Intenon ja oman sisäverkon väliin, mutta tämä saattaa olla useimmille turhan järeä viritelmä (vaikka 2-3 vuotta vanha pöytä PC, jossa kaksi 1G ethernet korttia). Ohjelmistona voi käyttää esimerkiksi Monowall:ia tai PFSenseä.

 8. Paluuviite: Kuitu Koko Marttilaan | Avointa elämää ?

 9. Paluuviite: Rintamiestalon vintin ja katon remontti | Avointa elämää ?

 10. tuokki sanoo:

  Koko kylään rakennetaan, nyt kuitua osuuskunta Helsingin valokuidut toimesta. Lisää tietoja löytyy osuukunnan www-sivuilta: https://www.helsinginvalokuidut.fi/

 11. Topi sanoo:

  Ja todellakaan se 100Mbit/s kuidussa ole sen maksiminopeus. Nykyään esim. SuomiCom myy yrityskaistaa jopa 100/100Gbit/s nopeudella eli tuohon 100Gbit/s sopii aika monta 100Mbit/s liittymää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s